KISIM I GENEL HÜKÜMLER BÖLÜM I KONU, AMAÇ VE ÜYELÄ°K ÅžARTLARI
KURULUÅžMadde 1 – Türk Ticaret Bankası A.Åž. nde hizmet akdi ile çalışanlar ve Türk Ticaret Bankası A.Åž. Emeklilik Sandığından aylık alanlar için, Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre bu Vakıf Senedinde yazılı amaçla, Türk Ticaret Bankası A.Åž. tarafından 5.000.000,- TL.tahsis edilerek tüzel kiÅŸiliÄŸi haiz bir Vakıf kurulmuÅŸtur.
VAKFIN ADI VE MERKEZÄ°Madde 2 – Vakfın adı “TÜRK TÄ°CARET BANKASI MUNZAM SOSYAL GÜVENLÄ°K, EMEKLÄ° VE YARDIM SANDIÄžI” olup aÅŸağıdaki maddelerde kısaca “Vakıf” veya “Sandık”, Türk Ticaret Bankası A.Åž. de kısaca “Banka” diye anılacaktır.
Vakfın Merkezi Ä°stanbul’dur.
VAKFIN AMACIMadde 3 – Vakıf, üyelerine ve diÄŸer hak sahiplerine aÅŸağıdaki yardımları ve ödemeleri, bu hususlarda düzenlenecek yönetmeliklerde öngörülen ÅŸartlarla yapmak amacı ile kurulmuÅŸtur. a- Ölüm, sakatlık, hastalık, doÄŸum, evlenme ve bu gibi baÅŸka hallerde tazminat vermek veya yardımlar yapmak veya bu tazminat ve yardımları kapsayan her çeÅŸit grup sigortaları akdetmek. b- Muhtaç olanlara belli bir süre için veya hayat kaydı ile yardımlarda bulunmak, c- Türk Ticaret Bankası veya mensupları tarafından kurulmuÅŸ veya daha sonra kurulacak emeklilik sosyal güvenlik veya yardım Sandık ve kuruluÅŸları ile sözleÅŸmeler yaparak bunların yükümlülüklerinin bir kısmını veya tamamını tahsis veya ivaz karşılığı devralıp yerine getirmek, ç- c fıkrası gereÄŸince tahsis ve ivaz mukabili devralacağı yükümlülükleri hayat ÅŸartlarına göre üyeleri lehine ayarlamak ve gerekli diÄŸer munzam yardımlarda bulunmak, d- Tabi afetlerde zarar gören üyelerine ve gerekirse aileleri ile diÄŸer hak sahiplerine yardımlarda bulunmak, e- YönetmeliÄŸinde öngörülen ÅŸartları haiz olanlara emeklilik ikramiyesi vermek, f- Üyelerine ödünç para vermek, g- Üyelerine konut kredisi vermek ve onları ev sahibi yapacak her türlü giriÅŸimlerde bulunmak, h- Üyelerine zorunlu ihtiyaç maddelerini ucuza tedarik etmek için gerekli giriÅŸimlerde bulunmak, i- Üyelerine Sandığın maddi olanakları oranında diÄŸer sosyal yardımlarda bulunmak, SANDIKTAN FAYDALANACAKLARMadde 4 - Sandıktan faydalanacaklar, sandık üyeleri ile bu senette yazılı diÄŸer hak sahipleridir. Sandık üyeleri, Türk Ticaret Bankası Emeklilik Sandığına aidat veren Banka mensupları ile aynı sandıktan emeklilik ve malullük aylığı alanlar yönetmelikte gösterilen esaslar dairesinde bu sandığın tabii üyeleridir.
BÖLÜM IIVAKFIN ORGANLARI
ORGANLARMadde 5 – Vakfın organları ÅŸunlardır :
a- Genel Kurul b- Yönetim Kurulu c- Denetçiler
GENEL KURULUN KURULUÅžUMadde 6 – Genel Kurul:Vakfın en yetkili organı olup, aÅŸağıda yazılı hükümlere göre, Sandık üyeleri tarafından seçilecek delegelerden oluÅŸur.
GENEL KURULUN GÖREV VE YETKÄ°LERÄ°Madde 7 – Genel Kurulun görev ve yetkileri ÅŸunlardır: a-Sandığın hesap vaziyetini Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulu raporlarını inceleyip karar vermek, b- Teknik bilançoları ve bunlara dayanılarak Yönetim Kurulunca yapılan iÅŸlemleri incelemek, gereken tedbir ve kararları almak, c- Bu sandıktan yararlananların haklarını gözetmek, d- Vakıf senedi hükümlerinin yerine getirilmesini kollamak, e- Vakıf senedinin deÄŸiÅŸtirilmesine karar vermek, f- Yönetim Kurulu tarafından bu Vakıf Senedinin 3.maddesinin (e) bendinde yazılı amacı yerine getirmek üzere alınan kararı onaylamak, g- Bu Vakıf Senedi ile kendisine tanınan sair görevleri ifa ve yetkileri kullanmak, h- Aynı amaçla kurulu diÄŸer Vakıflar ve KuruluÅŸlar ve birleÅŸmeye karar vermek,
OLAÄžAN TOPLANTIMadde 8 – Genel Kurul her üç yılda bir defa Haziran ayında olaÄŸan olarak toplanır.
OLAÄžANÜSTÜ TOPLANTIMadde 9 – Genel Kurul :
a- Yönetim Kurulunun kararı, b- Denetçilerin yazılı isteÄŸi, c- Sandık, üyelerinin üçte birinin yazılı baÅŸvurmaları üzerine, Yönetim Kurulu tarafından olaÄŸanüstü toplantıya çağırılır.
GENEL KURUL TOPLANTILARINA HAZIRLIKMadde 10 – Yönetim Kurulu : a- OlaÄŸan Genel Kurul için hazırlayacağı raporu ve son bilançoyu, b- OlaÄŸanüstü Genel Kurul için toplantı gerekçesi ile, c- Gündem, toplantının gün ve saatini ve yerini toplantı gününden en az onbeÅŸ (15) gün önce Bankanın bütün müdürlük ve ÅŸubelerine ve Sandık üyelerine duyurur.
SEÇÄ°M MERKEZLERÄ°Madde 11 - a- Bankanın her ÅŸubesi ve Genel Müdürlük ayrı birer toplantı ve seçim merkezidir. b- Emekli üyeler, Genel Kurula delegelik hak ve yetkileri ile ÅŸahsen doÄŸrudan doÄŸruya katılabilirler.
BÄ°LDÄ°RÄ° TOPLANTI SÜRELERÄ°Madde 12 – Yönetim Kurulundan olaÄŸan veya olaÄŸanüstü Genel Kurul toplantıları için seçim merkezlerine gönderilen duyuru ve gündem üzerine Sandık üyeleri baÄŸlı oldukları seçim merkezlerinde toplanırlar.
SEÇÄ°M MERKEZLERÄ°NDEKÄ° BAÅžKAN VE ÇOÄžUNLUKMadde 13 – Seçim Merkezi olan ÅŸubenin müdür veya vekili toplantının mahal ve saatini tespit ederek o merkezin kadrosundaki bütün Sandık üyelerini en az bir gün önce dahili tamimle haberdar eder. Bu toplantılara, seçim merkezi ÅŸubenin müdürü, müdür yoksa muavini veya müdür görevini yapan kimse baÅŸkanlık eder. Mahalli toplantıların geçerli olabilmesi için seçim merkezine tabi üyelerin salt çoÄŸunluÄŸunun toplantıya iÅŸtirak etmiÅŸ olması ÅŸarttır. OlaÄŸan veya olaÄŸanüstü Genel Kurullar için yapılan mahalli toplantılardan önce seçim merkezi kadrosuna dahil üye adedine nazaran salt çoÄŸunluÄŸun mevcut olup olmadığı araÅŸtırılır. ÇoÄŸunluk mevcut ise toplantı açılır. Aksi halde ertelenerek en geç üç iÅŸ günü içinde yapılacak toplantıda kararlar mevcudun çoÄŸunluÄŸu ile alınır.
SEÇÄ°M MERKEZLERÄ°NDEKÄ° TOPLANTILARMadde 14 – Seçim merkezlerindeki toplantılarda : a- Genel Kurula katılacak delegeler seçilir. Toplantıya katılan üye adedinin yarısından bir fazla oy alanlar delege seçilmiÅŸ olurlar. Bu çoÄŸunluk elde edilmezse tekrar oya baÅŸvurularak en fazla oy alanlar delege seçilirler. Oylamada eÅŸitlik halinde, bunların Bankada en kıdemli olanı seçilmiÅŸ sayılır. b- OlaÄŸan Genel Kurullar için yapılan mahalli toplantılarda Sandık Yönetim Kurulundan gönderilmiÅŸ olan çalışma raporu ve bilanço okunarak gündemdeki maddeler görüÅŸülür. c- OlaÄŸanüstü Genel Kurullara ait mahalli toplantılarda ise yalnız gündeme dahil maddeler görüÅŸülür., d- Mahalli toplantılarda yapılan görüÅŸmeler sonunda ileri sürülen görüÅŸ ve dileklere, toplantıya katılan üyelerin yarısından fazlası katıldığı takdirde delegeler bu görüÅŸ ve dilekleri Genel Kurula duyururlar. e- Mahalli toplantılarda yapılan delege seçimleriyle cereyan eden görüÅŸmelerin sonuçlarını tespit etmek üzere bir tutanak yapılır. Genel Kurula sunulacak görüÅŸ ve dilekler varsa bunlar açık olarak tutanaÄŸa geçilir. Tutanaklarda seçim merkezinin kadrosundaki üye adedi ile toplantıya katılanlar belirtilir ve bu tutanaklar, toplantı baÅŸkanı tarafından imzalanır. Tutanaklar toplantıdan sonra ÅŸube müdürleri veya toplantıya baÅŸkanlık edenler tarafından Sandığa gönderilir.
DELEGELERMadde 15 – Sandığın bütün üyeleri delege seçilebilirler. Bir seçim merkezinde kayıtlı üyeler toplamı elliye kadar olduÄŸu takdirde yapılan oylama sonucunda alınan oy adedi esas tutularak tespit edilecek oy sırasına göre bir delege seçilir. Üye adedi elliden fazla olan seçim merkezleri, aralarından alınan oy sırası esasına göre her elli üye için bir delege seçerler. Delege göndermek istemeyen seçim merkezleri, ikametgahı Ä°stanbul olan Sandık üyelerinden herhangi birini delege seçebilirler. Her Genel Kurul toplantısı için delege seçimi yeniden yapılır. Åžu kadar ki, olaÄŸan ve olaÄŸanüstü Genel Kurul toplantıları aynı günde yapılacaksa bunlar için ayrı ayrı delege seçimine mahal yoktur. Delegeler görevlerini bizzat yaparlar, baÅŸkalarına vekalet veremezler.
GENEL KURULLARDA TOPLANTI VE KARAR ÇOÄžUNLUÄžUMadde 16 – Genel Kurul toplantılarının geçerli olabilmesi için sandık delegelerinin salt çoÄŸunluÄŸunun hazır bulunması ÅŸarttır. Bu çoÄŸunluk olmadığı takdirde toplantı ertelenir. Ä°kinci toplantıda çoÄŸunluk aranmaksızın gündemin görüÅŸülmesine geçilir. Kararlar toplantıda hazır bulunan delegelerin oy sayısının salt çoÄŸunluÄŸu ile alınır. Her delege temsil ettiÄŸi banka mensubu adedine eÅŸit miktarda oy sahibidir. Ancak Vakıf Senedinin deÄŸiÅŸtirilmesine ve bu Vakıf Senedinde Genel Kurul tarafından tasvibi ÅŸart kılınan yönetmeliklerin kabulüne, deÄŸiÅŸtirilmesine, kaldırılmasına veya sandığın fesih ve tasfiyesine ait kararların geçerli olabilmesi için sandık genel kurul delegeleri sayısının en az dörtte üçünün oylarının bu karar lehine kullanılmış olması ve kararın Banka Ä°dare Meclisi tarafından onanması ÅŸarttır.
GENEL KURUL TOPLANTILARIMadde 17 – Delegeler, tespit edilen gün ve saatte Vakıf Merkezinde toplanarak Genel Kurulu teÅŸkil ederler. Genel Kurul toplantısı Sandık Yönetim Kurulu BaÅŸkanı veya vekili tarafından yönetilir. Ayrıca bir oy toplama memuru ile bir katip seçilmek suretiyle baÅŸkanlık divanı kurulur.
BAÅžKANLIK DÄ°VANININ GÖREVLERÄ°Madde 18 – BaÅŸkanlık Divanı : a- Toplantıya ait davet ve formalitelerin Vakıf Senedi hükümlerine uygun olarak yapılıp yapılmadığını tetkik eder, b- 16’ncı madde gereÄŸince yeterli çoÄŸunluÄŸun mevcut olup olmadığının anlaşılması için toplantıya katılan delegelerin yoklamasını yapar. Seçim merkezlerinden gönderilen tutanakları inceler. c- Düzenlenen cetveli delegelere imza ettirir. ÇoÄŸunluÄŸu mevcut ve formalitelerin tamam olduÄŸu anlaşıldığı takdirde keyfiyet hazır olanlara bildirilerek gündem maddelerinin görüÅŸülmesine geçilir.
GörüÅŸmeler ve alınan kararlar bir tutanaÄŸa geçilir. Bu tutanak Bankamız divanı üyeleri tarafından imzalanır. Ve Yönetim Kuruluna verilir. Genel Kurulca alınan kararlar Yönetim Kurulu tarafından bütün seçim merkezlerine tanzim edilir.
YÖNETÄ°M KURULUMadde 19 – Sandığın her türlü iÅŸlemleri kuruluÅŸ ÅŸekli 20’nci maddede gösterilen yedi kiÅŸilik bir Yönetim Kurulu tarafından yürütülür. Yönetim Kurulu tarafından yürütülür. Yönetim Kurulu üyelerinin sandık iÅŸlerindeki sorumlulukları Vakıflar hakkında tüzüÄŸün 23’üncü maddesi ile anonim ÅŸirketler yönetim kurulu üyelerinin sorumluluÄŸuna iliÅŸkin kanun hükümlerine tabidir.
YÖNETÄ°M KURULUNUN SEÇÄ°MÄ°Madde 20 – Yönetim Kurulu üyelerinden ikisi TÜRK TÄ°CARET BANKASI A.Åž. Ä°dare Meclisi tarafından, beÅŸi ile bunların yedekleri Genel Kurulca üyeler arasından üç sene için seçilir. Yönetim Kuruluna üye olabilmek için Türk Ticaret Bankasında aralıksız en az 15 yıl çalışmış Türk Ticaret Bankası personeli olmak veya Vakıftan emekli olmak ÅŸarttır. Genel Kurulda, gizli oyla seçim, ancak mevcut delegelerin oy birliÄŸi ile muvafakatları halinde mümkündür. ÜyeliÄŸe seçilenler bu görevi ücretsiz yaparlar.
GÖREV BÖLÜMÜMadde 21 – Yönetim Kurulu üyeleri, seçilmelerini müteakip kendi aralarından bir baÅŸkan ve bir baÅŸkan yardımcısı seçerler.
YÖNETÄ°M KURULU TOPLANTILARIMadde 22 – Yönetim Kurulu en az iki ayda bir defa Vakıf Merkezinde toplanır. Kararlar çoÄŸunlukla verilir. Oylarda eÅŸitlik olursa baÅŸkanın bulunduÄŸu taraf çoÄŸunlukta sayılır. Toplantıların geçerli olabilmesi için üye çoÄŸunluÄŸunun hazır bulunması lazımdır. Toplantıların tutanakları, toplantıya katılmış olanlar tarafından imzalanarak Noterlikçe onaylanmış bir deftere kayıt veya kopya edilir. Kararlara muhalif kalan üyeler muhalefet ÅŸerhini tutanaÄŸa yazıp imza etmek zorundadırlar.
YÖNETÄ°M KURULUNUN GÖREV VE YETKÄ°LERÄ°Madde 23 – Yönetim Kurulu Vakfın mallarını, gelirlerini ve her türlü iÅŸlerini yönetir. Sandığın iÅŸlerinin yürütülmesi amacı ile ve kendisinin sorumluluÄŸu altında olmak üzere idarecileri tayin eder. Yönetim Kurulunun baÅŸlıca yetki ve görevleri ÅŸunlardır : a- Vakfı, mahkemelerde, adalet ve idare makamlarında ve gerçek ve tüzel kiÅŸilere karşı temsil eder. Yönetim Kurulunun kararlarına dayanarak Vakfı taahhüt altına sokan her türlü sözleÅŸmeler Yönetim Kurulu BaÅŸkanı ile üyelerinden biri tarafından imzalanır. Bu iÅŸlerin dışında kalan iÅŸlerin yürütülmesi için Sandık namına imzaya yetkili olacakları tayin ve bunların yetkilerini tespit eder. b- Vakfın yapacağı zorunlu harcamaları karşılamak üzere yeteri kadar parayı bankada nakit olarak bulundurur. c- Her üç yılda toplanacak Genel Kurula sunulmak üzere sandığın durumunu gösteren müfredatlı bilanço ile Yönetim Kurulu çalışmalarını açıklayan bir rapor hazırlar. d- Sandık MüdürlüÄŸüne gerekli ihtiyaçları gözönüne alarak satın alma ve sarf yetkisi verebilir. e- Sandık iÅŸlemlerinin gerektireceÄŸi her türlü yönetmelikleri düzenler, bunları yürürlüÄŸe koyar, ancak bu Vakfın senedinde yürürlüÄŸe girmesi için Genel Kurulun tasvibi ÅŸart kılınan yönetmelikler Yönetim Kurulu tarafından hazırlanıp Genel Kurul tasvibine sunulur. f- Sandığın servetini arttırmak için amacı ile : Gayrimenkul alabilir, inÅŸa ettirebilir, satabilir. g- Her türlü Devlet ve Åžirket hisse senetleri veya tahvillerini ivazlı veya ivazsız alabilir, Holdinglere limited ÅŸirketlere iÅŸtirak edebilir, bu kıymetleri satabilir. Menkul ve gayrimenkuller üzerinde icabında Vakıf lehine rehin, ipotek ve her türlü aynı haklar tesis ettirebilir. Sahibi bulunduÄŸu gayrimenkulleri ipotek edebilir ve bunlar üzerinde her türlü aynı haklar tesis ettirebilir, bunları kiraya verebilir. Sandığın amaçlarını yerine getirmek ve gelirini arttırıcı yatırımlarda bulunmak için sandık adına borç alabilir. h- Sandık üyelerinin konut edinebilmeleri amacı ile düzenleyeceÄŸi ve yürürlüÄŸe koyacağı bir yönetmelik hükümleri dahilinde üyelerinin teÅŸkil edeceÄŸi Yapı Kooperatiflerine veya münferinden üyelerine konut kredisi verebilir yahut baÅŸka giriÅŸimlerde bulunabilir. Ancak Sandığın bu amaçlar için ayıracağı fonlar varlığının defter kıymetinin % 25’ini geçemez. i- Sandık personel kadrosunu tespit eder. k- Sandığın amaçlarının gerçekleÅŸtirilmesi için Genel Kurulun yetkisi dışındaki her türlü kararı alır.
DENETÇÄ°LERMadde 24 – Sandığın iÅŸlemleri, Genel Kurula karşı sorumlu olmak üzere biri Türk Ticaret Bankası A.Åž. Umum MüdürlüÄŸünce, diÄŸer ikisi Genel Kurulca üyeler arasından üç yıl için seçilen üç denetçi tarafından denetlenir. Genel Kurul ayrıca iki yedek denetçi seçer. Genel Kurulca seçilen denetçilerin bu görevden veya Bankadan ayrılması halinde yerine en çok oy almış yedek denetçi geçer. Banka Umum MüdürlüÄŸünce seçilen denetçinin ayrılması halinde Banka Umum MüdürlüÄŸünce yerine yenisi seçilir. Denetçiler üç yılda bir toplanacak Genel Kurula sandığın iÅŸlemleri, mali durumu ve plasmanları hakkında bir rapor vermekle yükümlüdürler. Denetçiler görevlerini ücretsiz yaparlar. Sorumlulukları, anonim ÅŸirketler denetçilerinin sorumluluÄŸu hakkındaki kanma hükümlerine tabidir. Denetçiler oy hakkı olmamak kaydı ile Yönetim Kurulu toplantılarına katılabilirler.
KISIM II
SANDIKÇA SAÄžLANAN YARDIMLAR VE KAYNAKLAR BÖLÜM I SANDIKÇA SAÄžLANAN YARDIMLAR
ÜYELERÄ°NE BORÇ VERMEKMadde 25 – Aylık eÅŸit taksitlerle tahsil olunmak kaydıyla, Sandık bir yönetmelik esasları dahilinde üyelerine borç para verebilir. Yönetmelikte borç verme süresi ile ilgili istisnalar gerektiÄŸinde gösterilir.
ÜYELERÄ°NE KONUTA Ä°LÄ°ÅžKÄ°N YARDIMLARDA BULUNMAKMadde 26 – Sandık üyelerine konut edindirmek amacıyla onların kuracakları konut kooperatiflerine veya münferiden kendilerine uzun vadeli kredi tahsis edebileceÄŸi gibi bu amacın gerçekleÅŸtirilmesi için kendisi de giriÅŸimlerde bulunabilir, gerektiÄŸinde üyelerinin bu amaçla kuracakları ortaklıklara katılabilir veya kredi verebilir. Bu maddenin uygulanma esasları bir yönetmelikle tespit edilir. ÖLÜM, HASTALIK YARDIMLARI VE BAÅžKA YARDIMLARMadde 27 – Sandık, üyelerinin ölümleri halinde saÄŸlıklarında belirttikleri hak sahiplerine, belirtmedikleri takdirde kanuni mirasçılarına ödenmek üzere aÅŸağıda md.28 de öngörülenler dışında ayni veya nakdi sosyal yardımlarda bulunabilir. Bu maddede öngörülen yardımlar düzenlenecek yönetmelik esasları dahilinde doÄŸrudan doÄŸruya Sandık tarafından yapılabileceÄŸi gibi grup sigortaları akdetmek suretiyle de gerçekleÅŸtirilebilir. Grup sigortası yapıldığı takdirde sigortanın iliÅŸkin olduÄŸu konuda ayrıca Sandıkça yardım yapılamaz.
MUNZAM SOSYAL GÜVENLÄ°K YARDIMLARIMadde 28 – Sandık üyelerine veya hak sahiplerine aÅŸağıda yazılı munzam sosyal güvenlik yardımlarını yapar : A- Hastalık ve analık hallerinde üyelere : a) SaÄŸlık yardımları, b) Günlük ödenek, B- Malullük halinde üyelere : a) Tazminat veya toptan ödeme, b) Malullük aylığı, C- YaÅŸlılık (Emeklilik) halinde üyelere : a) Emeklilik aylığı, b) Toptan ödeme, D- Ölüm halinde hak sahiplerine : a) Aylık, b) Toptan ödeme, E- Emeklilik ikramiyeleri : Yukarıda belirtilen yardımların ÅŸartları, nitelikleri, süreleri, aylık oran ve miktarları ve bunlardan hangi üyelerin yararlanacakları yönetmeliklerle saptanır. Bu Yönetmelikler üyelerin her türlü kazanılmış haklarını saklı tutacak ÅŸekilde düzenlenir. Yönetmeliklerin sandık Genel Kurulunda mevcut delege sayısının salt çoÄŸunluÄŸu tarafından kabul edilmesi ve Banka Ä°dare Meclisinin onayından geçmesi ÅŸarttır. Bu madde hükmü, ancak üyeler için Bankada kurulmuÅŸ olan Türk Ticaret Bankası Emeklilik Sandığında, Sosyal Sigortalar hükümleri üstünde mevcut hak ve menfaatlere iliÅŸkin taahhüt ve yükümlülüklere tekabül eden teknik bilançoya göre hesaplanmış karşılıkların devir alınması veya kısmen veya tamamen tahsis veya ivaz mukabili sözleÅŸmeler ile devri halinde uygulanır. Böyle bir tahsis veya devir alma halinde mükellefiyetleri devir alınan Sandıktan Emeklilik veya malullük aylığı, dul, yetim ve sair hak sahiplerinin kazanılmış hakları saklı bulunur. Sandık üyelerine ÅŸartları Yönetmelikte tespit edilecek Emekli ikramiyesi verilebilir. Bu yönetmeliÄŸin kazanılmış hakları saklı tutması, Sandık Genel Kurulunda mevcut delege sayısının salt çoÄŸunluÄŸu tarafından kabul edilmesi ve Banka Ä°dare Meclisinin onayından geçmesi ile mümkün olur.
BÖLÜM II VAKFIN KAYNAKLARI
VAKFIN KAYNAKLARIMadde 29 – Vakfın kaynakları ÅŸunlardır : a- YönetmeliÄŸe göre üyelerden alınacak aidat, b- Bankadan her üye için alınacak katılma payları, c- Gerçek ve tüzel kiÅŸiler tarafından Vakfa yapılacak bağışlar ve vasiyetler, d- Üyelerin borçlandırılması karşılığında elde edilecek gelirler, e- Vakıf kaynaklarının iÅŸletilmesinden saÄŸlanacak gelirler, f- Türk Ticaret Bankası A.Åž. veya mensupları tarafından tesis edilmiÅŸ veya edilecek kuruluÅŸlardan aktarılacak para veya mallar, g- Sandıkça yüklenilecek mükellefiyetler karşılığı yapılacak tahsisler veya alınacak ivazlar.
GÄ°RÄ°Åž, ÜYELÄ°K AÄ°DATLARI PRÄ°MLER VE BANKANIN KATILMA PAYLARI Madde 30 – Vakıf senedinde öngörülen yardımların yapılması halinde alınacak aidat, giriÅŸ aylıklarından yapılacak kesintiler, aylıkları artan üyelerin ilk aylık zamları ve Bankanın payları Genel Kurulun salt çoÄŸunluÄŸu tarafından kabul edilecek ve Banka Ä°dare Meclisince onaylanacak bir yönetmelikle tespit edilir.
KISIM III SON HÜKÜMLER GÄ°ZLÄ°LÄ°KMadde 31 – Vakıf Yönetim Kurulu BaÅŸkanı ve üyeleriyle Denetçiler, Sandık personeli ve Genel Kurul Delegeleri görevlerini yaparken üye ve ailelerinin veya mirasçılarının özel durumları hakkında öÄŸrendikleri bilgileri pek sıkı bir titizlikle saÄŸlamak zorundadırlar.
ÜYELERÄ°N MEDENÄ° HALLERÄ°NÄ°N VE AÄ°LE DURUMLARININ SANDIÄžA BÄ°LDÄ°RÄ°LMESÄ° Madde 32 – Sandık üyeleri, medeni aile durumları ile ilgili olarak Sandık MüdürlüÄŸü tarafından istenen bilgileri en geç bir ay içinde cevaplandırmak ve bu durumlarında sonradan olacak deÄŸiÅŸiklikleri de gene bir ay içinde sorulmadan bildirmek zorundadırlar. Evlenme, doÄŸum, ölüm gibi üyenin veya ailesinin medeni durumlarını ilgilendiren ve sicil kayıtlarının deÄŸiÅŸtirilmesini gerektiren her türlü haller ile Vakıf Senedinde yazılı diÄŸer hususların da bir ay içinde Sandık MüdürlüÄŸüne bildirilmesi, ilgililer için mecburidir. Ä°lgililer, Sandığa üye oldukları tarihten itibaren en geç bir ay içinde nüfus hüviyet cüzdanlarının Noterce tasdikli bir örneÄŸini, Sandık MüdürlüÄŸüne göndermeye mecburdurlar. Ölen üyenin bu gibi görevlerini yerine getirmek, Sandıktan faydalanacak hak sahiplerine düÅŸer.
Yalan veya bilerek yanlış beyanda bulunanlar Bankada çalışmakta iseler “Personel YönetmeliÄŸi” ne göre Bankaca cezalandırırlar. Emekli iseler, bu hareketlerinin sonucunda hukuken sorumlu olurlar. Madde 33 – Bu Vakıf Senedinin yaÅŸ ile ilgili hükümlerinin uygulanmasında, üyenin ve hak sahibi kimselerinin yaşı sandığa tabi olarak ilk defa çalışmaya baÅŸladıkları tarihte kütüÄŸünde kayıtlı bulunan doÄŸum tarihleri, üyenin bu Sandığa tabi olarak ilk defa çalışmaya baÅŸladığı tarihten sonra doÄŸan çocuklarının da nüfus kütüÄŸüne ilk olarak yazılan doÄŸum tarihleri esas tutulur. Bu tarihlerden sonra yapılmış olan tarihleri nazara alınmaz. Nüfus kayıtlarında doÄŸan ay ve günleri yazılı olmayanlar 1 Temmuzda, doÄŸum ayı yazılı olup da günü yazılı olmayanlar, o ayın birinci gününde doÄŸmuÅŸ sayılırlar.
VAKFIN MALLARI VE ÜYELER Ä°LE Ä°LGÄ°SÄ°Madde 34 – Vakfın üçüncü ÅŸahıslarla olan iliÅŸkilerinden doÄŸacak her türlü sorumluluklar, Vakfın tüzel kiÅŸiliÄŸine ait olduÄŸundan Sandık üyeleri, Vakıf mallarının nemalandırılmamaları amacı ile yapılan iÅŸlemlerin sonucundan ÅŸahsen sorumlu deÄŸildirler. Bundan baÅŸka Sandık üyelerinin Vakfın malları ve varlığı üzerinde ÅŸahsi hakları yoktur. Bunların hakları ancak Vakıf Senedi hükümlerine göre tespit edilecek emeklilik, malullük, dul ve yetim aylıkları ile toptan ödeme ve ikramiyelerle sınırlandırılmıştır. Bu bakımdan üyenin ÅŸahsi borçlarından dolayı Vakfa karşı kovuÅŸturmada bulunulamayacağı gibi Vakıf mallarına da baÅŸvurulamaz. SANDIÄžIN YÖNETÄ°M GÄ°DERLERÄ°Madde 35 – Sandığın ve servetinin sevk ve idaresinin gerektirdiÄŸi yönetim giderleri Banka tarafından ödenir. Sandık personeli, Banka personeli hak ve sıfatına haiz olup, Sandıkta geçen hizmetler Bankanın hizmetlerinden sayılır. SANDIÄžIN HESAP DEVRESÄ°Madde 36 – Sandığın hesap devresi Ocak ayının birinci günü baÅŸlar. Aralık ayının sonuncu günü nihayete erer.
VAKFIN DEVAMLILIÄžIMadde 37 – Bu Vakfın belli bir süresi yoktur. Banka faaliyet halinde bulundukça Vakıf da devam eder. Bankanın faaliyetini tatil etmesi halinde Genel Kurulca Vakfın devamına Sandık delege tam sayısının salt çoÄŸunluÄŸuyla karar verilebilir.
VAKFIN SONA ERMESÄ° HALÄ°NDE MALLARIN TAHSÄ°SÄ°Madde 38 – Bankanın faaliyetini tatil etmesi üzerine Sandık Genel Kurulu Vakfın devamına karar vermediÄŸi takdirde, Vakfın borçlarının tasfiyesinden arta kalan mal ve haklar Genel Kurulun tayin edeceÄŸi surette üyelere ve hak sahiplerine paylaÅŸtırılır. Banka faaliyetini tatil etmeden Vakfın sona ermesi halinde borçlarının tasfiyesinden arta kalan malları Türk Ticaret Bankasına veya onun göstereceÄŸi Banka mensuplarına Sosyal yardım gayesi güden herhangi bir kuruluÅŸa verilir.
Ä°LK YÖNETÄ°M KURULU VE DENETÇÄ°LERGeçici Madde 1 – Ä°lk Genel Kurul toplantısına kadar faaliyette bulunacak Yönetim Kurulu üyeleri ve denetçiler Banka Ä°dare Meclisi tarafından tespit edilir.
GENEL KURULUN Ä°LK TOPLANTISIGeçici Madde 2 – Genel Kurul Vakfın tüzel kiÅŸiliÄŸi kazandığı tarihi takip eden iki yıl içinde Yönetim Kurulu tarafından toplantıya çaÄŸrılır.
YÜRÜRLÜKMadde 39 – Ä°ÅŸbu Vakıf Senedi hükümleri Vakfın mahkeme siciline tescili tarihinden itibaren yürürlüÄŸe girer. T.C. Ä°STANBUL ASLÄ°YE YEDÄ°NCÄ° HUKUK HAKÄ°MLİĞİ
Esas : 1975/555 Türk Milleti adına muhakeme yapmaya Karar : 1975/519 ve hüküm vermeye yetkili Ä°stanbul Asliye Yedinci Hukuk Mahkemesinin 11.11.1973 tarihinde verdiÄŸi karardır.
Hakim : A.Orhan Arıtan 8108 Katip : Mediha Örsel Davacı : Türk Ticaret Bankası A.Åž. Ä°stanbul
TALEBÄ°N KONUSU : Davacı tarafından verilen 15.10.1975 tarihli dilekçe ile Ä°stanbul 2.NoterliÄŸince tasdikli 2117 toplantı sayılı kararı ile (Türk Ticaret Bankası A.Åž. Mensupları Munzam Sosyal Güvenlik, Emeklilik ve YardımlaÅŸma Sandığı Vakfı) adlı bir vakıf kurulması Ä°dare Meclisince kararlaÅŸtırıldığını ve bu hususta Ä°stanbul 2.NoterliÄŸinin ve 14.10.1975 tarih 21769 yevmiye numarası ile tasdikli Vakıf Senedine göre Mahkemece Vakfın tesciline karar verilmesi istenmiÅŸtir.
KARAR : Davacı tarafından mahkemeye tevdii edilen Ä°stanbul 2.NoterliÄŸince tanzim edilen 14.10.1975 tarih 21669 numaralı vakıf senedi tetkik olunarak senedin usulen noterlikçe tanzim edilmiÅŸ olduÄŸu ve münderecaatında medeni kanun hükümlerine aykırı bir cihet bulunmadığı anlaşılmış ve Vakıflar Genel MüdürlüÄŸü’nün 5.11.1975 tarih 12-1317 sayılı yazıları ile de Türk Ticaret Bankası Munzam Sosyal Güvenlik Emekli ve Yardım Sandığı Vakfı’nın tesciline bir sakınca olmadığı bildirilmiÅŸ olduÄŸundan (Türk Ticaret Bankası Munzam Sosyal Güvenlik Emekli ve Yardım Sandığı Vakfı)’nın medeni kanunun 74 ve müteakip maddelerine tevfiken mahkeme siciline TESCÄ°LÄ°NE , gerekli iÅŸlemin yapılmasına müteakip kararın bir örneÄŸinin Vakıflar Genel MüdürlüÄŸüne gönderilmesine, 1500 kuruÅŸ ilam harcının davacıdan alınmasına 11.11.1975 tarihinde karar verildi.
Katip HAKÄ°M 8108 (Ä°mza) (Ä°mza)
T.C. Ä°STANBUL TÜRK MÄ°LLETÄ° ADINA 5.ASLÄ°YE HUKUK MAHKEMESÄ° K A R A R
Esas No. : 1985/327 HAKÄ°M :KAMÄ°LACAR 17037 Karar No. : 1985/413 KATÄ°P :AYSEL YILDIZ
TESCÄ°L Ä°STEYEN : TÜRK TÄ°CARET BANKASI MUNZAM SOSYAL GÜVENLÄ°K EMEKLÄ° VE YARDIM SANDIÄžI VAKFI, Nuruosmaniye Cad. 81/4 CaÄŸaloÄŸlu/Ä°ST. VEKÄ°LÄ° : AV.ERDOÄžAN ÇETÄ°NSARAÇ, Ticaret Bankasıhan Kat:4 Bahçekapı/Ä°ST. KARÅžI TARAF : VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜÄžÜ, Ankara TALEP : TÜRK TÄ°CARET BANKASI MUNZAM SOSYAL GÜVENLÄ°K EMEKLÄ° VE YARDIM SANDIÄžI VAKFI SENEDÄ°NÄ°N 16, 19, 20 ve 21.MADDELERÄ°NDEKÄ° DEĞİŞİKLİĞİN TASDÄ°K VE TESÇÄ°LÄ°
Tesçil isteyen vakıf vekilinin verdiÄŸi 20.9.1985 tarihli dilekçenin mahkememiz esas defterine kaydı yapıldıktan sonra incelemenin evrak üzerinde yapılması ile sonuçlandırılması tensip olunmakla dilekçe ve eki belgeler incelendi :
Tescil İsteyenin : Vakıf senedinin yukarıda yazılı maddelerinde yapılan değişikliğin tescilini istemekte olduğu;
Tahkikatı : Vakıf Genel Kurulu’nun yaptığı 14.6.1985 tarihli toplantıda karar verdiÄŸine dair tasdikli belgenin; bu karar uyarınca tadiline dair iÅŸlemin Ä°stanbul 3.NoterliÄŸince 13.8.1985 gün ve 40357 Y. no. ile tadil sözleÅŸmesinin düzenlendiÄŸine dair belgenin; durumun sorulması üzerine gönderilmesi ile Vakıflar Genel MüdürlüÄŸü’nce 2.8.1985 gün ve mül. Yenvak. 903 Ses, 12/48.85.2914 sayılı ile tadilde mahzur görülmediÄŸine dair belgenin; keza sorulmasıyla 1.Ordu ve Sıkıyönetim Komutanlığınca da 5.9.1985 gün ve Ä°stanbul 7130/2072-85 SYNT emri ile 1402 S.K.nın 3/g maddesi uyarınca izin verildiÄŸine dair belgenin vakfın sicilinin halen Ä°stanbul Asliye 7.Hukuk Mahkemesinde olduÄŸuna dair, Ä°stanbul Asliye 7.Hukuk Mahkemesinin 11.11.1975 gün ve 555/519 sayılı dava dilekçesine ekli olduÄŸu anlaşılmakla bu deliller karşısında tahkiki gerekli baÅŸka bir yön olmadığı kanaati ile :
GEREĞİ DÜÅžÜNÜLDÜ :
Her ne kadar vakfın sicili mahkememizde deÄŸil, tesçil ve deÄŸiÅŸiklikler ile ilgili bilumum iÅŸlemlerin vakfın sicilinin tutulduÄŸu mahkemece yapılması gerekli ise de: vakfın sicilinin bulunduÄŸu yer Ä°stanbul Asliye Mahkemesinin bir diÄŸer dairesi olduÄŸu; mahkememizde ayrı mahkemenin bir baÅŸka dairesi olarak görev yapmakta olduÄŸu; yüksek yargıtayın aynı mahkemenin ticaret daireleri ve özel görevle görevlendirilen daireleri hariç diÄŸerleri arasında görev yönünden fark bulunmayacağı; bu sebeple kendilerine gelen iÅŸleri ne talep ile, ne de re’sen aynı görev ve yetki ile mücehhez baÅŸka dairelere göndermeyip intaç etmeleri gerektiÄŸi ÅŸeklindeki müstakar görüÅŸü karşısında dosyanın re’sen sicilin bulunduÄŸu daireye gönderilmesi mümkün olmadığı aksi görüÅŸler de savunuluyorsa da tatbikatta revaç görmemekte olduÄŸu için esas hakkındaki kararın mahkemece verilmesi gerekmektedir.
Yukarıda yazılı olan talepte, M.K. nun 903 sayılı kanunla deÄŸiÅŸik ve vakıf senedindeki tadil ile ilgili hükümlerindeki ve ilgili tüzüÄŸün hükümlerindeki tüm unsurların mevcut olduÄŸu hukuki kanaatine varılmakla talebin kabulü gerekmiÅŸtir.
SONUÇ :
1- Talebin kabulü ile talep sahibi vakfın, vakıf senedinin Ä°stanbul 3.NoterliÄŸince 13.8.1985 gün ve 40357 Y. No. ile düzenlenen sözleÅŸmede yazılı maddelerdeki deÄŸiÅŸikliklerin tasdikine ve tesciline
2- PeÅŸin harcın mahsubu ile baÅŸka harç alınmamasına
3- Kararın tüzüÄŸün 9.maddesi uyarınca Vakıflar Genel MüdürlüÄŸüne tebliÄŸine, karara talep sahibi vekilinin temin edeceÄŸi bir deÄŸiÅŸiklik sözleÅŸmesinin de eklenmesi ile gönderilmesine
4- Kararın kesinleÅŸmesinden sonra Vakıflar Genel MüdürlüÄŸünce de merkezi sicilde kayda alınıp bunu takiben resmi gazetede de usulünce ilanına
5- Kararın bir örneÄŸinin sicil kaydına iÅŸaret olunmak üzere sicil kaydının bulunduÄŸu Ä°stanbul Asliye 7.Hukuk Mahkemesine de gönderilmesine
M.K. nun 903 s.k. la deÄŸiÅŸik 73 vd. maddeleri ile Bakanlar Kurulu’nun 25.7.1970 gün ve 7/1066 sayılı kararı ile yürürlüÄŸe konulan Türk Medeni Kanunu Hükümlerine göre kurulan vakıflar hakkındaki tüzüÄŸün hükümleri uyarınca evrak üzerinde yapılan inceleme sonucunda kabili temyiz olarak karar verildi. 7.10.1985
Katip HAKÄ°M 17037 (Ä°mza) (Ä°mza)
|