DoÄŸru, dengeli, saÄŸlıklı ve kaliteli ÅŸeyler yiyip içenler daha saÄŸlıklı ve uzun ömür sürer. Neden mi? Ä°yi beslenmek her ÅŸey deÄŸilse bile çok ÅŸeydir de ondan!
Osman Müftüoğlu Yazarın Tüm Yazıları
Osman MüftüoÄŸlu, 1955 yılında Mersin’in Anamur’da dünyaya geldi. 1972’de Anamur Lisesi’ni, 1978’de Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdi. 1984’te iç hastalıkları uzmanı, 1989’da endokrinoloji ve metabolizma hastal...
Beslenme sadece karın doyurmak, yalnızca “yakıt deposu doldurmak”tan daha fazlasıdır. YaÅŸ ilerledikçe yıkılanı, kırılıp döküleni, paslanıp bozulanı düzelten “doÄŸal ilaçlar” sadece besinlerle kazanılabilir.
Beslenmenin püf noktalarını iyi öÄŸrenmek, doÄŸru anlamak ve bildiklerinizi hayata geçirmek zorundasınız.
Besin seçimlerinizi iÅŸinize, yaşınıza, cinsiyetinize ve ekonomik durumunuza uygun deÄŸiÅŸimlerle çeÅŸitlendirmelisiniz.
Ä°yi beslenmek ille de pahalı ÅŸeyler yiyip içmek anlamına gelmiyor.
Ucuz ama saÄŸlıklı beslenmek her zaman mümkün.
Ailenizin saÄŸlık hikâyesi, yani genetik risklerinize uygun bir beslenme planını nasıl oluÅŸturabileceÄŸinizi sorup, okuyup, araÅŸtırıp öÄŸrenmelisiniz.
EÄŸer herhangi bir saÄŸlık sorununuz varsa bu saÄŸlık problemini iyileÅŸtiren ya da kötüleÅŸtiren besinlerin neler olduÄŸunu da bilmeniz gerekiyor.
ÖNEMLÄ°
Ä°yi beslenenler daha güçlüdür
Ä°yi beslenmek hücrenin dolayısıyla doku, organ ve sistemlerimizin saÄŸlığı için ÅŸart! Ä°yi beslenenlerin hücreleri daha az yıkıma uÄŸruyor. O hücreler yıkım süreçlerine de daha çok direniyor, yıkılanı, döküleni daha kolay onarıyor.
Ä°yi beslenen çocuk ve gençler daha düzenli, saÄŸlıklı büyüyüp geliÅŸiyor, daha kolay ve iyi öÄŸreniyor. Ä°yi beslenen bir kadının saÄŸlıklı bir çocuk doÄŸurma, saÄŸlıklı bir gebelik süreci yaÅŸama ve çocuÄŸuna yeterli miktar ve kalitede süt verebilme ÅŸansı artıyor.
Yetmedi, dahası var... Ä°yi beslenmek kendinizi daha iyi hissetmenizi ve daha formda olmanızı da saÄŸlıyor. Ä°yi beslenen biriyseniz ruhsal sorunlarla daha az karşılaşıyorsunuz. Stresiniz azalıyor, belleÄŸiniz güçlü kalıyor, uykunuz daha düzgün oluyor.
UNUTMAYIN
Kötü yiyecekler hasta eder
Modern tıptaki geliÅŸmeler, hijyenik ÅŸartlardaki düzelmeler, eÄŸitim düzeyinin artması, refahın yaygınlaÅŸması birçok hastalığı yok etti. Ayrıca yetersiz beslenmeye baÄŸlı hastalıklarla, istisnalar dışında eskisi kadar karşılaÅŸmıyoruz.
Tıp fakültelerindeki hocalar öÄŸrencilerine gösterecek skorbüt hastası (C vitamini noksanlığından oluÅŸuyor), raÅŸitik çocuk, osteomalazik yetiÅŸkin (D vitamini eksikliÄŸinde geliÅŸiyor) bulmakta iÅŸte bu nedenle zorlanıyor.
Kısacası konu “beslenme-saÄŸlık iliÅŸkisi” olduÄŸunda haberler iyi!
Ama mühim bir ayrıntıyı unutmamakta da fayda var.
O ayrıntı şu:
Yeni saÄŸlık sorunlarının çoÄŸu ne mikrobik hastalıklar, ne de yetersiz beslenmeden kaynaklanıyor.
ÇoÄŸunun arkasında ya yanlış beslenme, yüksek kalorili gıda tüketimi, fazla ÅŸeker, tuz kazanımı ya da besinlerle kazanılan kanserojen maddeler var.
Aşırı kahvenin zararları
∆ Uykusuzluk
∆ Çarpıntı
∆ Hipertansiyon
∆ Ä°drar kaçırma glokoma
∆ Kemik erimesi
∆ Gastrit/reflü
∆ Kolesterol artışı
∆ Aritmi
BÄ°R BÄ°LGÄ°
Daha yavaş yaşlanın!
YaÅŸlanmayı yavaÅŸlatan, çevresel yaÅŸlanmayı azaltan cilt ürünlerinde etkili doÄŸal destekler:
∆ YeÅŸil çay özütü
∆ Deniz yosunu ekstraktı
∆ Alfa-Lipoik-Asid
∆ Koenzim Q10
∆ Üzüm çekirdeÄŸi ekstresi
KISA BÄ°LGÄ°
Havuç neden faydalı?
Bir betakaroten ve lutein bombası da ondan! Peki betakaroten ve lutein ne işe yarar?
∆ Görmeye
yardımcı olur.
∆ Kansere karşı direnç kazandırır.
∆ Cilt yaşlanmasını geciktirir.
∆ Cildi güneÅŸin hasarlarından korur.
∆ Antioksidan kapasiteyi artırır.